Bar Mitzvah er jødernes overgangsfase

hvad er bar mitzvah

Jødedommen har en række ceremonier, som har bredt over store dele af verden, da der som bekendt bor jøder fordelt i rigtig mange nationer. En af de mest berømte, blandt andet fra amerikanske film, hedder Bar Mitzvah. Tidspunktet hvor man som troede jøde bliver voksen, og træder ind med rettigheder og forpligtigelser i religionen. 

Hvad er Bar Mitzvah? 

Bar Mitzvah betyder søn (af) bud, og er en ceremoni, der afholdes for en jødisk dreng, når han er fyldt 13 år. Ceremonien svarer til konfirmation i kristendommen, men en jødisk dreng kan ikke selv vælge om han vil gennemgå ceremonien. Det sker automatisk.  

For efter ceremonien er der en række forpligtigelser og religiøse bud, der træder i kraft for drengen. Det der præcist sker er, at drengen kaldes op til Toraen, altså den hellige bog, og på den måde bliver sat ind i jødedommen. 

Bar Mitzvah 

Når det handler om drenge, hedder det Bar Mitzvah. For piger hedder det Bat Mitzvah. Altså tidspunktet og cermonien, hvor de træder ind i jødedommen og de voksnes rækker.  

For pigerne foregår ceremonien dog allerede i 12-årsalderen, hvor hun derefter tager sin plads i det jødiske samfund, og betragtes som voksen, altså inden pigen er teenager. Faktisk foregår det hele automatik, også hvis pigen ikke ønsker at fejre selve Bat Mitzvah.  

Og ofte er det weekenden efter pigens 12-års fødselsdag, at der gennemføres en Bat Mitzvah. I de fleste ikke-ortodokse retninger af jødedommen, kaldes også pigen op til Toraen, og bliver en del af religionen med rettigheder og forpligtelser. 

Forberedelsen til Bar Mitzvah 

Det kræver en del forberedelse, at blive klar til sin Bar eller Bat Mitzvah. Normalt skal der gennemgås undervisning på omkring fire måneder i jødisk religion og kultur. En undervisning der foregår hos en præst, sætter fokus på de forpligtelser og retligheder man får som en del af jødedommen. Dermed bliver man rustet til at være voksen i religionen.  

Desuden er det vigtigt, at man opbygger et personligt forhold til jødedommen, og finder sin egen rolle i religionen. Plus at man bør findes sin egen måde at bede på og dermed kunne i kontrakt med sin religion. 

Store fester 

De senere år er det blevet mere normalt at holde store fester for af fejre Bar og Bat Mitzvah. Ofte så store fester, at de kan det minde om bryllupsfester. Specielt i det jødiske samfund i USA samles hele familien og alle venner, og der festes i over lang tid. 

Forpligtelse og rettigheder 

Når de unge er trådt ind i de voksnes række får de både en række forpligtelser og rettigheder, som de skal leve op til.  

Blandt andet ved man så at der skal fastes på jødiske helligdage, at der skal bedes tre daglige bønner, plus at man får en del sociale forpligtelser overfor syge og aldre. Blandt de positive rettigheder efter en Bar Mitzvah kan nævnes at drengene kan træde ind i blandt de to mænd, der kræves for at kunne gennemføre en gudstjeneste. Men faktisk skal de unge efter Bar eller Bat Mitzvah opfylde alle Toraens krav. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.